header kep

Ajánlatkérés

Valóban veszélyesek a palatetők?

A napjainkban forgalomban lévő pala már modern, stabilizált kötőanyaggal rendelkezik, így hosszútávon biztonságos tetőfedő anyagnak tekinthető. A régebbi, hagyományos palák nagyrésze azonban azbesztcementből készült, mely elöregedését követően környezetünkre, egészségünkre káros hatással bír.

 

Ebből az anyagból vízvezetékeket, csöveket is gyártottak, azonban miután fény derült az azbeszt rákkeltő hatására, betiltották használatát, mint szigetelőanyag, cement. Az azbesztcement valójában kötött formában tartalmaz azbesztrostot, viszont a levegőből és csapadékból származó gyenge savak hosszadalmasabb folyamatként ugyan, de kioldják, elbomlasztják azt. Igazán csak akkor jelent veszélyt az azbesztcement, amikor a hullámpala megsérül, mivel a törések mentén nagyobb mennyiségű azbesztrost kerülhet a szabadba.


Ennek megfelelően a korszerűtlen pala veszélyes hulladéknak minősül, így csak nagy odafigyeléssel lehet lebontani. Ezt követően pedig kizárólag az arra alkalmas hulladék lerakatokba lehet elszállítani. A bontást, elszállítást és lerakást erre szakosodott cégek végzik el.
 

A palatetők körülbelül 25-30 év alatt öregszenek el, és ezt követően mosódhatnak ki belőlük az azbesztszálak, melyek a lakótérbe kerülhetnek, és belélegezve súlyos problémákat okozhatnak. A megfelelő alátéthéjazat azonban kellő védelmet nyújthat, a már elöregedett, sérült palák esetében is, hiszen meggátolja, hogy a veszélyes anyagok a lakótérbe kerüljenek.

Hozzávetőlegesen a ’90-es évek óta forgalomba lévő palák már korszerű kialakítással rendelkeznek, így nem jelentenek veszélyt egészségünkre, környezetünkre nézve, valamint sokkal tartósabbak elődeinél.

 

Vissza
Váltás teljes nézetre!