header kep

Ajánlatkérés

A cserépfedés

A legtermészetesebb tetőfedő anyag a cserép. Európában a 12. században jelent meg a kerámiacserép égetés és a cserép tetőfedésre való alkalmazása. Ez a tetőfedési módszer világszerte nagy népszerűségnek örvend. A cserepet különféle tetőszerkezetek fedésére használhatjuk, valamint stílusos és ízléses végeredmény érhető el vele. Aktuális cikkünkben a cserépfedésről írunk.
 

A cserépfedés előnye, hogy viszonylag olcsó,  természetes alapanyaga nem korrigálódik és korhad, nem gyúlékony, újrarakható, valamint tetszőleges fedésmódot alkalmazhatunk vele. Élettartama hosszú, emellett időjárásálló is. Alkalmas különböző tetőszerkezetek burkolására (pl. sík vagy ívelt), a cserép színe pedig nem fakul ki a nap sugaraitól.


Hátránya, hogy a cserepek felhelyezése időigényes, emellett törékenyek, súlyuk nagy, ezért stabil tetőszék szükséges hozzá. Nehéz megoldani a tökéletes vízzáróság biztosítását, ez az elemekből összerakott tetőfedésnél tökéletesen soha nem oldható meg. Eső esetén a víz befolyhat a cserepek közötti réseken a tető alatti részbe.


A jellemző cserépfedések között megkülönböztethetjük a hódfarkú cserépfedést és a hornyolt cserépfedést. A cserepek készülhetnek kerámiából vagy betonból. A hódfarkú cserepek alkalmasak a hagyományos megjelenésű épületek fedésére. Könnyen javíthatóak, duplán is felhelyezhetőek, így jobb vízzárást biztosítanak. A hornyolt cserépfedés modernebb megjelenést biztosít, mivel az elemek kevésbé hullámosak. A cserepezés egy rétegben valósul meg, így a súlya kisebb lesz, a telepítést pedig olcsóbban lehet majd kivitelezni. Vissza
Váltás teljes nézetre!